Gradinita de Acasa

Ai auzit despre...

Sirop de catina si despre intarirea imunitatii“Are imunitatea scăzută” – este replica mamelor în cazul unor infecţii respiratorii repetate ale copiilor, iar de cele mai multe ori se mulţumesc cu administrarea unor medicamente, antibiotice sau siropuri chimice miraculoase care aparent rezolvă problema.
Această abordare rapidă şi la îndemână tratează efectul şi nu cauza imunităţii scăzute şi în general a bolilor.

Cauzele sistemului imunitar slăbit sunt multiple, dar o cauză principală este alimentaţia modernă defectuoasă, lipsită de micro şi macronutrienţii necesari unui organism în plină creştere şi dezvoltare.

Un stil de viaţă sănătos cu o alimentaţie corectă, un regim de odihnă alternat cu activităţi sportive, plimbări în aer liber, dar şi un climat familial armonios şi lipsit de stres stau la bază unui organism sănătos, cu îmbolnăviri rare, uşoare şi scurte cu vindecare rapidă.

În perioadele reci ale anului, cu schimbări bruşte de temperatură, la începutul primăverii când sistemul imunitar este slabit, iar carenţa de vitamine este mai accentuată, la intrarea în colectivitatea putem ajuta organismul cu remedii naturale.

Remediile pe care le folosim noi în consolidarea imunităţii sunt: siropul de cătină cu miere, propolisul şi polenul. De fiecare dată şi-au făcut efectul şi ne-au ajutat să rezistăm bolilor.

Siropul de cătină îl facem în casă, iar fetiţă noastră îl adoră.

sirop de catinaModul de preparare este uşor şi migălos în acelaşi timp dar merită!

Avem nevoie de:
cătină proaspătă
miere ecologică
storcător de roşii
borcane sau sticluţe pentru depozitare

Cătina se spală bine în apă rece. Eu folosesc o maşină de tocat care are şi funcţia de storcător de roşii pentru a extrage sucul. Pun fructele de cătină în maşină şi astfel începe procesul. În bolul în care se scurge sucul de cătină pun o sită care împiedică să treacă seminţele şi coaja.
Extractul obţinut îl îndulcesc cu miere ecologică în proporţie de 1:1.
Torn siropul de cătină în borcanele sterilizate, le închid ermetic cu capac şi le păstrez în frigider.
Îl administrăm dimineaţă pe stomacul gol, înainte de micul dejun: într-un pahar pun 2-3 lingurițe de sirop de cătină pe care le diluez cu apă plată.

Pentru a amesteca se folosesc ustensile de lemn, sticlă sau plastic, evitand astfel oxidarea.

Iată câteva dintre proprietăţile curative ale cătinei şi beneficiile aduse de consumul ei:
– concentrat de substanțe bioactive
– conţinut ridicat de vitamine, minerale și acizi organici, extrem de importante pentru prevenirea și tratarea multor boli.
– siropul de cătină este o sursă bogată de vitamina C și E – puternici antioxidanți naturali, caroten – provitamina A, dar și vitaminele B1, B2, acid folic, K, E, multe flavonoide, licopen, fier, mangan, bor, potasiu
– stimulează digestia, crește secreția de enzime digestive și biliare
– crește rezistența organismului la infecții
– are efect biostimulator

P.S. O altă metodă de a ne bucura de beneficiile cătinei este folosirea fructelor de cătină întregi: într-un borcan se pun 3 părți cătină, 1 parte miere, se lasă la macerat în frigider cam o săptămână. Adulții pot consuma fructele de cătină ca atare, pentru copii însă se pun în blender 1-2 linguri de cătină cu miere, se adaugă apă, se mixează apoi se strecoară lichidul de semințe și coajă.

Tagged , , , , , , , ,

Related Posts

11 Comments

 1. EllyOctober 7, 2013 at 11:32 amReply

  Mamici, de unde luati catina?
  Se gaseste proaspata in piata?

  • CrisOctober 7, 2013 at 2:28 pmReplyAuthor

   Din piață nu am cumpărat niciodată. De obicei, o luam în drumul nostru spre munte.

 2. gabryelleOctober 16, 2013 at 11:51 amReply

  felicitari pentru site..foarte bun pentru mamici..in ceeea ce priveste siropul de catina cat inseamna exact proportia de 1:1?multumesc

  • CrisOctober 16, 2013 at 6:45 pmReplyAuthor

   Mă bucur ca am putut fi de ajutor. Proportia de 1 la 1 înseamnă câtă miere atâta cătină. De exemplu: intr-un borcan punem jumătate pastă de cătină și jumătate miere.

 3. gabryelleNovember 23, 2013 at 7:07 pmReply

  pe ce perioada de timp se adminstreaza siropul la copii? se face o pauza sau se poate da toata perioada iernii si primaverii

 4. CrisNovember 25, 2013 at 8:01 pmReplyAuthor

  Se poate lua pe toata perioada iernii fara intreruperi, dimineata pe stomacul gol.

 5. Prisecariu RodicaSeptember 19, 2014 at 4:12 pmReply

  Buna ziua ….dar ..am un mare dar …ce ne facem cu acei copii care au un tranzit accelerat si nu le prieste nici un fel de sirop :( cum ii ajutam ?

 6. AncaSeptember 22, 2015 at 11:45 pmReply

  Multumi pentru reteta.Dar am o nelamurire.Spuneai sa folosesti un storcator. Dincate stiu eu catina nu trebuie atinsa cu metal pentru ca isi pierde propietatile.Numai ca alta metoda nu stiu care ar fi, decat zdrobirea presupun

  • CrisSeptember 25, 2015 at 12:42 pmReplyAuthor

   Da, așa e, nu trebuie să intre prea mult în contact cu metalul. Din păcate, nici eu nu am găsit o altă metodă de a evita total acest lucru. Cu siguranță, chiar și așa o parte din proprietățile cătinei se păstrează.

 7. TinaOctober 17, 2015 at 9:33 amReply

  Da dar storcatorul ny prea cred k face bine pt ca cutitul e din metal… si nu e bn sa inte in contact catina cu metalul…. cel mai bine o pasezi cu lingura de lemn,intr-o sitA deasupra unui bol de plastic

 8. Sirop de catina si despre intarirea imunitatii | Pagina de Nutritie | Parte din familia RVOctober 6, 2016 at 2:28 pmReply

  […] Sursa articol: www.gradinitadeacasa.ro […]

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Petreceri si accesorii de petrecere pentru copii

Publicitate