Gradinita de Acasa

Ai auzit despre...

Principiile unui stil de viaţă sănătos!alimentatie sanatoasaA avea un stil de viaţă sănătos. Ce înseamnă asta? Mulţi cred că acest termen este doar un nou trend sau doar o atitudine care dă bine şi nimic altceva. Primul pas este să realizăm că fiecare decizie în acest sens o facem pentru sănătatea propriului corp. Un stil de viață sănătos înseamnă să alegi ceea ce este cel mai bine pentru corp, minte şi spirit.

În primul rând înseamnă echilibru şi moderaţie. Un stil de viaţă sănătos nu înseamnă că va trebui să renunţi la mâncărurile tale preferate, ci doar că trebuie să alegi mai înțelept alimente care hrănesc corpul, nu care îl îmbolnăvesc. Pentru a susţine de fapt, un stil de viață sănătos, avem nevoie să înțelegem mai întâi ceea ce este cu adevărat o hrană sănătoasă, apoi să începem să înlocuim uşor uşor unele produse din alimentaţia noastră zilnică, cum spunea foarte frumos Cristela Georgescu, excludere prin includere. Este vorba despre adăugarea unor ingrediente mai sănătoase, care ne vor ajuta să ne creştem nivelul de energie, să ne îmbunătăţim starea de spirit şi implicit sănătatea. Prin eliminarea unor alimente intens procesate, care au valoare nutritivă zero pentru sănătatea noastră, putem construi un drum spre o sănătate optimă.

alimentatie sanatoasaDeci, care sunt alimentele cu adevarăt sănătoase? Produsele integrale, naturale, nu un amestec chimic fabricat în laborator. Sunt alimente organice care provin dintr-o sursă, în principal, pe bază de plante. În momentul în care am conştientizat că este foarte important ce mâncăm, am renunţat definitiv la făina albă, zahăr alb rafinat, cereale procesate, dulciuri rafinate pline de E-uri, carne, lactate şi ouă din comerţ în favoarea cerealelor integrale, legumelor şi fructelor, produselor de origine animală din sursă proprie. Carne consumăm foarte foarte rar, spre deloc, lactatele de vacă le-am înlocuit cu cele vegetale sau de capră, punem foarte mare accent pe legume şi fructe crude, cereale integrale, pseudo-cereale şi leguminoase.

Toate acestea principii s-au reflectat în starea de sănătatea familiei noastre. Nu luăm pastile, iar remediile în cazul unor răceli sau pentru întărirea imunităţii sunt mierea organică, propolisul, polenul, siropul de cătină sau fructele de pădure.

Reguli simple spre un stil de viaţă mai sănătos:

Citeşte eticheta şi aici nu mă refer doar la valorile nutriţionale, ci la lista de ingrediente. În mod normal nu îţi trebuie o diplomă în domeniu ca să îţi dai seama despre ce ingrediente este vorba. Dacă nu poţi pronunţa numele ingredientelor, sunt mai mult de 5 – 6, iar de unele nici nu ai auzit de ele, atunci poţi renunţa să mai cumperi acel produs. Mulţi se ghidează după alte criterii când merg la cumpărături: ambalaj, reclamă, recomandări sau, din păcate, preţ!

Alege mai multe alimente pe bază de plante. Multe studii au demonstrat beneficiile asupra sănătăţii ale unei diete care constă în primul rând din alimentele vegetale. Să nu întelegi că trebuie să devii vegetarian sau vegan pentru a fi sănătos, dar alege să consumi mult mai des proteine vegetale ​usor digerabile (năut, linte, soia, fasole, quinoa, hrişcă etc), grăsimi sănătoase (nuci, migdale, alune, seminţe, ulei de cocos), fructe şi legume pline de antioxidanţi şi vitamine, iar efectele benefice nu vor întârzia să apară. Totuşi, fii atent la alimentele aparent sănătoase sau doar cu o strategie de marketing foarte bună.
Alege pe cât posibil produsele organice, naturale, din producţia locală şi de sezon. Aceste produsele pe lângă faptul că au o valoare nutritivă mai mare, nu conţin pesticide şi erbicide periculoase. Dar să nu uiţi că nu toate produsele bio sunt şi sănătoase. De multe ori am auzit: Copilul meu mănâncă totul bio! în timp ce se delectează cu nişte jeleuri bio intens colorate. Poate 1 sau 2 ingrediente provin din agricultura ecologică, însă gaşca de E-uri, coloranţi şi organisme modificate genetic vine şi ea la pachet.

Nu în ultimul rând, contează foarte mult sănătatea spirituală. Pe lângă un stil de viaţă sănătos, extrem de importante sunt starea spirituală, atmosfera familială în care trăim, optimismul şi atitudinea pozitivă, iar dacă ştim să le îmbinăm frumos, fii sigur că vom avea numai de câştigat!

Bibliografie:

http://www.cristelageorgescu.ro/

http://valentinvasile.ro/ & cartea “Stil de viaţă, nu dietă” de Valentin Vasile

“Nu hrăni cancerul! Alimentaţia este aliatul tău împotriva cancerului” de Pavel Chirilă, Mădălina Popescu şi Cristela Georgescu

“Vindecarea” de Pavel Chirilă

annaliisasorganickitchen.blogspot.com

 

Tagged , , , , ,

Related Posts

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Petreceri si accesorii de petrecere pentru copii

Publicitate