Gradinita de Acasa

Bunătăți

Prăjitură cu gutui și nuci



gutuiGutuile sunt fructele pe care le iubim. De toamna până spre primăvară nu ne lipsesc din gustările noastre. Pe lângă gustul care ne place mult, consumul de gutui are și beneficii care trebuie luate în seamă: sunt bogate în fibre, au proprietăți antioxidante care reduc riscul de cancer, ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. Sucul de gutui are efect tonic, antiseptic și diuretic. Vitaminele care se regăsesc din plin sunt: pro-vitamina A (beta-caroten), vitamina B3, B6, B9, vitamina C, dar și minerale ca: fier, potasiu, magnesiu, zinc.
Când este gătită, gutuia își pierde din gustul astringent și devine mai aromată și mai dulce.

Pe lângă consumul în stare crudă, am vrut să folosesc gutuile într-o prăjitură. Iată ce a ieșit!

prajitura cu gutui si nuci

Ingrediente:

190 g făină integrală sau albă
85 g unt, la temperatura camerei
1 ou mare ecologic
120 ml lapte de capră sau vacă
5 ml extract de vanilie
150 g zahăr brun de trestie
1/2 lgț scorțișoară sau mai mult
1 1/2 lgț praf de copt fără alumniniu
1 vârf de cuțit de sare de mare
1-2 gutui
miez de nucă

Gutuile se spală, se curăță de cotor și se taie cubulețe. Punem cubulețele de gutui într-un vas la foc mediu, adăugăm 2-3 lg de zahăr brun și 1/2 lgț de scorțișoară. Se lasă pe foc până se topește zaharul, amestecând continuu.
Cuptorul se preîncălzește la 175C. Pregătim o tavă cu pereți detașabili de 20 cm în diametru.
Untul se mixează cu zahărul timp de 3 minute, se adaugă oul, se mixează până se încorporează, apoi adăugăm laptele și extractul de vanilie, amestecăm ușor. Într-un bol amestecăm făina, praful de copt, praful de sare. Adăugăm ingredientele uscate și amestecăm până la omogenizare.
Turnăm compoziția în tavă, punem deasupra gutuile tăiate și miezule de nucă. Dăm tava la cuptor și coacem cam 35-45 minute la 175 C.

Poftă bună!

Tagged , , ,

Related Posts

4 Comments

  1. AlinaNovember 11, 2013 at 7:34 amReply

    Incercata si e un deliciu, insa cam grea pentru digestie. Intrebare: pot inlocui laptele cu apa plata sau cu apa minerala sau cu altceva?Mai reduc din ingredientele greoaie si vreau sa le inlocuiesc cu altceva pentru a obtine o prajitura mai usor de digerat.

    • CrisNovember 11, 2013 at 8:13 amReplyAuthor

      Bună Alina, mă bucur că ți-a plăcut prăjitura! Nu am încercat să înlocuiesc laptele din rețetă, dar cred că ar merge să folosești apă plată. Dacă încerci, te rugăm se ne spui și nouă cum a ieșit!

  2. AlinaNovember 11, 2013 at 10:27 amReply

    Va dau de veste, mai intai sa reusesc prajitura.:P

  3. AlinaDecember 9, 2013 at 6:27 pmReply

    Am revenit cu reteta. Am dublat reteta ca sa obtin o prajitura mai mare, si am folosit 190 g faina integrala de grau si circa 130 g faina alba tip 650 , laptele l-am inlocuit cu suc de mar crud care este foarte dulce, am redus din zahar si am folosit 3 linguri de zahar nerafinat pentru aluat si 1 lingura la gutui,si am redus si untul, aproximativ 50 g am pus.
    Cu toate modificarile astea a iesit o prajitura pufoasa si umflata si foarte delicioasa.Multumesc pentru reteta

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*