Gradinita de Acasa

Ai auzit despre...

Polenul – aliment completÎn perioada aceasta suntem expuși la viroze, infecții, scăderea imunității, anemii prin devitaminizarea organismului, de aceea astăzi vreau să vă atrag atenția asupra unui adjuvant al sănătății noastre, simplu și cunoscut de toată lumea. Este vorba despre polenul produs de albine. Toate produsele apicole sunt foarte bune pentru sănătate (cu condiția să nu fim alergici), dar un loc aparte îl ocupă polenul.

Polenul este un concentrat natural care conține proteine, toate vitaminele cunoscute, minerale valoroase, precum și un set complet de aminoacizi esențiali, toate necesare dezvoltării organismului, având o valoare nutrițională și medicinală importantă: aminoacizi (fenilalanină, triptofan, treonină, metionină, lizină, leucină, izoleucină și arginină), enzime și hormoni care acționează ca un catalizator biologic. Polenul conține mai multe vitamine decât mierea: vitamina A, C, grupa B-urilor, D, E, F, K, acid folic, dar și: fier, magneziu, fosfor, calciu, mangan, zinc, iod, crom, seleniu.

pollen

Culoarea polenului poate să difere în funcție de culoarea florilor de unde a fost cules de către albine: alb, galben, portocaliu, roșu, gri, cu nuanțe de violet, verde și negru. De asemenea, gustul, aroma și forma polenului sunt influențate de flori.

Printre proprietățile polenului se numără:
– stimulează rezistența organismului la boli cronice
– stimulează și întărește sistemul imunitar
– acționează ca un antibiotic
– crește apetitul, dar în același timp ajută la scăderea în greutate
– stimulează activitatea mentală
– este folosit în tratamentul bolilor tractului gastrointestinal
– previne bolile cardiace, de prostată, hipertensiunea, anemia și constipația cronică
– accelerează recuperarea după boală
– are efect antibacterian
– ajută la tratarea răcelilor și bolilor infecțioase
– conține proteine, de aceea este excelent în alimentația vegetarienilor și veganilor
– în cazul copiilor, stimulează creșterea și dezvoltarea armonioasă

În perioda răcelilor și epidemiilor de gripă se recomandă o cură cu polen, fiind cunoscut ca având proprietăți imunostimulatorii, iar în cazul nostru funcționează deja al treilea an.

Cum se administrează:
Se recomandă consumul polenului în combinație cu miere în proporție de 1:1 sau simplu. Rețeta pe care o folosim noi este: amestecăm 1-2 lingurițe de polen cu miere ecologică și luăm o dată pe zi cu 15-20 de minute înainte de masă, în cure profilactice de 20 de zile, de 2-3 pe an.

Administrarea polenului copiilor:
Beneficiile polenului în dieta copiilor sunt de necontestat, doar că mai întâi trebuie să luăm în considerare câteva aspecte:
1. Începeți cu doze foarte mici: 1/10 din doza recomandată adulților (1 linguriță) pentru a testa toleranța și reacția copilului.
2. Schema de administrare în funcție de vârstă: copii 1-3 ani – 1/4 din doza recomandată adulților (adica 1 sfert de linguriță), de la 3 la 7 ani – 1/2 din doza pentru adulți, iar copiilor de la 7 la 14 ani – 2/3 lgț.

O altă metodă de administrare, în special copiilor care nu prea suportă gustul polenului, este aceea de a-l adăuga în smoothie, în cereale etc.

Înainte să administrați polen copiilor, recomand consultarea medicului pediatru.

Depozitarea:
Stocarea polenul nu ar trebui să depășească cel mult 1 an, pentru că își pierde din proprietățile sale valoroase. Ideal ar fi să îl folosim imediat după recoltare. Se ține în recipiente închise ermetic, de preferință în frigider.

Contraindicații:
Polenul este contraindicat persoanelor care au reacții alergice la polenul de albine sau produse apicole și care au o formă severă de diabet. De asemenea, nu este recomandat consumul de polen seara sau înainte de culcare, deoarece are un efect tonic.

Urmăriți filmulețul de mai jos despre metoda Lorna Jane de a consuma polen și ulei de cocos.

YouTube Preview Image

Tagged , , , ,

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Petreceri si accesorii de petrecere pentru copii

Publicitate