Gradinita de Acasa

Day by day

Pasiune și talent la copii


play-corner2Pentru noi ca părinți este important să încercăm să descoperim talentele ascunse ale lui I, pentru a i le cultiva. Cum deja se apropie de vârsta de 4 ani, ne-am gândit că este momentul oportun pentru a face lucrul acesta.

Însă cum îți dai seama dacă are talent sau e doar o simplă pasiune pentru o anumită activitate? Și la ce cursuri ar trebui să o înscriem? Spre exemplu lui I ii place extrem de mult să coloreze, picteze. Am putea spune așadar că are o pasiune pentru colorat/pictat. Dar pasiunea e pasiune, iar talentul este talent.

De la grădiniță ni s-a spus că are înclinație spre pictură, astfel încât ne-am hotărât ca din această toamnă să o înscriem, pentru o perioadă determinată, la mai multe cursuri, printre care și pictura, pentru a vedea clar ce îi place să facă și la ce se pricepe cel mai bine.

Sperăm ca în această perioadă să ne dăm seama dacă este talentată într-un anumit domeniu, dar cea care va trebui  să aleagă  la ce cursuri vrea să mergă în continuare va fi I. Sunt de părere că pasiunile copiilor trebuie încurajate (chiar dacă nu sunt însoțite de un talent deosebit) pentru că se dezvoltă astfel imaginația.

Chiar dacă se spune că talentul trebuie descoperit și șlefuit, cred că este esențială și pasiunea. De fapt, relația dintre pasiune și talent este foarte strânsă. Fără pasiune talentul nu poate fi exploatat, șlefuit, valorificat etc. la potențial maxim iar fără talent, pasiunea nu este decât muncă ordinară, fără vreo valoare deosebită. Nu trece bariera obișnuitului, a mediocrității, ce poate fi depășită numai prin talent.

Acestea fiind spuse, cred că trebuie să-i ajutăm pe copii să-și dezvolte talentul/talentele pe care le au, însă în același timp trebuie evitată tentația de a transforma copiii în roboți (pe care îi programăm prin cursurile la care îi înscriem ) dând copiilor libertatea de a își trăi cât mai natural copilăria.

 

Tagged , , , ,

Related Posts

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Petreceri si accesorii de petrecere pentru copii

Publicitate