Gradinita de Acasa

Ai auzit despre...

Fructe si legume congelate. Cum procedăm?


fructe si legume congelateVara este anotimpul nostru preferat din mai multe motive, dar unul dintre ele este că ne putem bucura din plin de fructele și legumele viu colorate, zemoase și gustoase. Le putem savura în stare naturală, majoritatea proaspăt culese din grădina proprie, ce poate fi mai plăcut?

Fructe si legume congelate.

Pentru că, din păcate, nu putem beneficia și iarna de aceste bunătăți recurgem la fructe si legume congelate! lar la noi în congelator e mereu vară.

Pentru mămicile începătoare, voi povesti cum procedez eu în procesul de congelare dar și motivele pentru care an de an adun kilograme de fructe și legume pentru a le congela.

1. Congelez în principal fructe de pădure. Motivul este că sunt cele mai bogate în antioxidanți și vitamine, ideale iarna în lupta impotriva bolilor respiratorii și nu numai, iar acest lucru se reflectă în sănătatea noastră și, mai ales, în sănătatea fetiței noastre care nu a răcit deloc iarna.
2. Fructele și legumele congelate își păstrează în mare parte toate vitaminele ca cele în stare proaspătă.
3. Fructele le folosim în diverse combinații de smoothie, în decorarea torturilor și dulciurilor sau mâncate ca atare. I mănâncă afine sau coacăze congelate pe post de bomboane și nimic nu o bucură mai tare ca niste pancakes integrale cu afine la micul dejun.
4. Se aleg doar fructele și legumele coapte, fără pete sau urme de alterare.
5. Fructele și legumele se congelează imediat după recoltare pentru a se păstra intacte vitaminele.
6. Temperatura optimă de congelare este între -18C și -23C. La aceste valori, fructele și legumele se pot păstra între 8-12 luni. Bineînțeles că se pot congela și la valori mai mici, dar termenul de păstrare să nu fie mai mare de 3 luni.
Am cumpărat un congelator separat, special pentru a depozita cât mai mult din roadele verii.

Atât fructele, cât și legumele le congelez în stare naturală, fără adaos de zahăr sau sirop de zahăr, fără a le opări, coace sau prăji. Ce anume congelăm? În funcție de preferințele și obiceiurile fiecărei familii. Nu cred că cineva își va umple congelatorul cu fasole verde, din moment ce nimeni nu mănâncă.
Fructe pe care le congelăm noi: căpșune, zmeură, cireșe, vișine, afine, mure, cătină, coacăze negre și roșii.
Aleg fructele și legumele doar din producție proprie sau din agricultura organică sau direct din pădure, în cazul afinelor, murelor sau cătinei.
fructe si legume congelateMod de congelare: se spală, se aleg de frunze, codițe, sâmburi sau impurități. Se lasă la uscat. Trebuie să fie foarte bine uscate pentru că altfel se formează gheață. Pe o tavă tapetată cu hârtie de copt aşez fructele una câte una, într-un singur strat, apoi pun altă hârtie de copt peste care aşez alt rând de fructe. În acest fel nu se lipesc între ele şi se congelează foarte frumos păstrându-şi forma intactă. După congelare depozitez fructele în pungi speciale pentru asta. Pungile se găsesc la orice supermarket, la Ikea şi au diferite mărimi. Se poate face mix de mai multe fructe.
Nu am congelat niciodată caise, prune sau struguri.

Legume: dovlecel, mazăre, ardei, păstăi, fasole verde, conopidă, brocoli, pătrunjel, leuştean, mărar.

Ierburile aromatice se spală, se usucă, se taie şi se congelează în punguţe cât pentru o porţie. Pentru ardei folosesc 2 metode de congelare:

1. Îi spăl, îi usuc,  îi curăţ de seminţe şi cotor, îi bag unii în alţii, apoi îi pun în pungi şi îi congelez. În acest mod îi folosesc pentru umplut.

2. Pentru ciorbiţe, tocăniţe sau alte feluri, îi tai cubuleţe şi îi congelez.

Conopida, brocoli se taie bucheţele, se spală, se usucă şi se congelează.

Dovleceii îi feliez şi sunt gata de congelare. Nu am încercat să congelez roşii, porumb sau alte legume ca: morcov, ceapă, ţelină, păstârnac, sfeclă roşie.

Amestecurile de mai multe legume sunt nemaipomenite pentru ratatouille, ghiveci, supe etc.

Din propria experienţă vă îndemn să investiţi şi timp şi bani în congelarea fructelor si legumelor. Iarna vă veţi bucura de mirosul, gustul şi culorile verii, dar şi de beneficiile fructelor şi legumelor proaspete.

Etichete speciale pentru pungile cu fructe si legume congelate puteţi găsi şi desărca de pe site-ul Marthei Stewart.

Tagged , , , ,

6 Comments

  1. CristiSeptember 12, 2013 at 5:23 pmReply

    Superb articol! Într-adevăr putem să ne bucurăm pe deplin de toate calităţiile fructelor&legumelor pe care natura ni le oferă nu numai în timpul sezonului ci şi în afara lui folosind conseravarea lor prin congelare(de altfel, cred eu cea mai bună metodă de conservare de până acum) BRAVO ! Mulţumesc încă odată pentru sfaturi, am să conserv şi eu mai multe legume şi fructe !

    • CrisSeptember 14, 2013 at 8:18 amReplyAuthor

      Mă bucur că îți place articolul și mulțumim pentru cuvintele frumoase! Spor la congelat! :)

  2. AndreeaMay 17, 2014 at 11:49 pmReply

    Buna seara! V-am descoperit recent, iar acum parcurgeam site-ul dumneavoastra. Imi place tare mult ce am vazut pana acum, va admir pentru stilul de viata adoptat si pentru ceea ce faceti pentru fetita dumneavoastra, care este minunata. Avem si noi o fetita de 1 an si 5 luni, iar acesta este motivul pentru care anul trecut a fost primul in care am congelat fructe si legume. Fiind la inceput, nu am congelat mare lucru, insa anul acesta as vrea profit mai mult de aceasta oportunitatet. As vrea sa va intreb, in cazul in care nu avem sursa sigura de fructe si legume (sa zicem capsuni, fasole…), ci le cumpar din piata, mai are rost sa le congelez sau mai bine apelez la cele congelate din comert? Si mai am o nelamurire: cum pot afla care este perioada optima de pus la congelat? Ca sa se pastreze cat mai mult timp, ma gandesc ca spre sfarsitul sezonului, insa nu stiu exact cum sa aflu care este acesta pentru fiecare fruct/leguma in parte. Va multumesc daca va faceti timp sa imi citit mesajul si sa imi raspundeti, va doresc multa sanatate si spor in tot ceea ce faceti!

    • CrisJune 16, 2014 at 2:53 pmReplyAuthor

      Buna Andreea, multumesc pentru vizita si te mai astept! Sa va traiasca fetita sanatoasa! In legatura cu sursa sigura de legume si fructe, le poti cumpara din piata. Fiind in sezon, gasesti fructe si legume destul de curate. Poti apela si la cele congelate din magazin, dar e mai economic sa le congelezi tu si plus ca stii exact data congelarii.
      Daca astepti finalul sezonului pentru congelare, risti sa nu mai gasesti fructe si legume, plus pretul va fi unul mai mare.
      Multa sanatate si voua si spor la treaba!

  3. dorianaJuly 30, 2015 at 6:32 pmReply

    multumesc pentru sfatul cu hartia de copt intre fructe ! vroiam sa iti spun si ca rosiile se congeleaza minunat cu o metoda f simpla. se taie rosiile in 4 sau in 6, depinde de marime, se dau la copt pana sunt facute, se lasa la racit si apoi se desface usor pielita de pe felii. Se pun in pungi mici cu zip si pentru iarna rezulta un sos uimitor. se poate folosi la spaghetti, pe paine prajita, etc simplu si gustos! :)

    • CrisAugust 8, 2015 at 11:00 pmReplyAuthor

      Mulțumesc și ție pentru sfat. Voi încerca neapărat, mai ales că Irina adoră sosul de roșii, iar în acest mod putem avea și iarna un sos din roșii adevărate.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*