Gradinita de Acasa

Bunătăți

Biscuiti integrali + trucuri pentru gustari sanatoase la scoala sau gradinitaCreioanele au fost ascuțite, hăinuțele noi pregătite, ghiozdănelele pline, iar copiii pregătiți de un nou an școlar care stă să înceapă.

biscuiti mickeyIntrarea în colectivitate are numeroase beneficii de necontestat, dar poate fi și o perioadă de stres atât pentru copii, cât și pentu părinți. Un motiv de îngrijorare pentru mine și mulți părinți, sunt convinsă, este păstrarea alimentației sănătoase. Este greu să menții o educație alimentară sănătoasă când sunt atâtea tentații, de la colegii care îi oferă tot felul de snack-uri, până la chioșcul de la colț, aprovizionat cu cele mai nocive gustări pe care le-ar putea avea un copil de grădiniță sau școală.

Nu ştiu să apreciez cam câţi dintre părinţi aleg o grădiniţă şi după meniu sau cât de sănătos este pacheţelul pe care îl pun în ghiozdănelul copilului, dar cu siguranţă nu atât de mulţi, având în vedere creşterea obezităţii în rândul copiilor, dar şi a altor boli grave: diabet, boli metabolice, cancere.

gustare sanatoasaIată câteva trucuri pentru gustări sănătoase:

1. Plănuiește și prepară dinainte. Elaborează un meniu pentru întreaga săptămână împreună cu copilul tău, astfel vei avea mereu la îndemână ingredientele necesare. Vezi ce îi place să mănânce și implică-l și pe el în prepararea meniului sau a pachețelului pentru grădiniță sau școală.

2. Diversifică. Copiii se plictisesc repede, așa că trebuie să inventezi mereu ceva nou și să îi surprinzi. Ar fi bine ca gustările oferite să cuprindă poate grupele nutriționale: fibre din cereale intregrale și fructe, vitamine și minerale din fructe și legume, proteine din produsele de origine animală sau vegetală.

3. Nu îi da bani de buzunar pentru gustări, gen biscuiţi dulci sau săraţi, chips-uri, fast-food sau alte tentaţii nesănătoase. Este mult mai comod, ştiu, dar îi dezvolţi nişte obiceiuri pe care cu greu le combaţi sau le poate avea şi ca adult. Aceste ”bunătăţi” din comerţ au un conţinut mare de sare, zahăr şi grăsimi rele.

4. Nu cantitate, ci calitate! Când gătim în general, dar pentru copii în special, calitatea trebuie să primeze. Asigură-te că gustările acoperă nevoile lui nutriționale, fără să pui accent pe cantitate, ci pe calitate.

5. Ambalajul contează! Pe lângă calitate, contează foarte mult prezentarea. Conținutul poate fi uneori același dar prezentat sub altă formă: sandwich-uri cu forme haioase, biscuiți făcuți în casă cu forme vesele, fructe sau legume tăiate sub formă de bastonașe sau forme geometrice. Un alt truc ar fi cutiuțe frumos colorate sau cu personaje preferate, special concepute pentru gustări.gustari sanatoase

Mai jos aveți o rețetă de biscuiți, ideali pentru o gustare sănătoasă!

Ingrediente:

2 căni de făină integrală
40 g cacao sau carob, opțional
1 lgț bicarbonat de sodiu
4 lg zahăr de palmier
2 lg sirop de arțar
1/2 lgț extract de vanilie
4 lg ulei de cocos
4 lg lapte vegetal sau animal
1 vârf de cuțit de sare

Cremă:
iaurt grecesc sau vegetal
1 banană coaptă

biscuiti oreoAmestecă într-un bol toate ingredientele uscate. În alt recipient amestecă ingredientele umede, apoi le mixează-le împreună până obții un aluat care se poate întinde.

Dăm aluatul la frigider pentru cel puțin 30 de minute. Scoatem aluatul de biscuiți din frigider și îl întindem cu sucitorul. Decupăm biscuiții după cum dorim. Îi punem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și îi coacem 7-10 minute la 180C.

Uneori îi fac simpli, sub diferite forme, cu Mickey sau Minnie, alteori îi umplu cu cremă, semănând cu biscuiții Oreo. Crema se face foarte simplu. Punem iaurtul și banana în blender și mixăm până obținem consistența unei creme. Umplem biscuiții 2 câte 2. Păstrăm la frigider.

Poftă bună!

sursă foto: aici și aici

Tagged , , , , , , , , , ,

Related Posts

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Petreceri si accesorii de petrecere pentru copii

Publicitate